Dziś proponuję Wam
porcję zdrowia jaką są buraczki. Kto nie wie jak są wartościowe,
ten może dowiedzieć się tego w końcowej części tego wpisu.
Przyznajcie się, czy są
wśród Was osoby nie lubiące buraczków? W takiej czy innej
wersji... ja nie znam, choć myślę, że i takie osóbki istnieją.
Jednak jeśli lubicie buraki, pragnę przypomnieć Wam o istnieniu
tej wspaniałej i tradycyjnej sałatki dodającej witalności i siły
:)
Potrzebujecie:
7 buraków (mniejszych)
1 cebula
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z
oliwek/oleju lnianego, lub innego roślinnego
sól do smaku
Buraki gotujemy w
łupinkach, około 30min. od czasu zagotowania się wody. Choć czas
może być dłuższy i jest to zależne od gatunku i wielkości
buraków. Po ugotowaniu buraki zalewamy zimną wodą i obieramy. Gdy
ostygną ścieramy na tarce jarzynowej. Cebulę obieramy i kroimy w
drobna kostkę, solimy i dodajemy do buraków. Mieszamy i doprawiamy
sokiem z cytryny, olejem i solą. Mieszamy ponownie i zostawiamy na
20-30 min. aby się połączyły smaki.
Smacznego :)
CZY WIESZ ŻE:
Jak
się okazuje, picie soku
z buraków korzystnie
wpływa na oczyszczenie krwi i pomaga usuwać z ciała kwasy i inne,
szkodliwe substancje. Buraki pobudzają również procesy trawienne,
wspomagające szybszą przemianę materii. Można więc w tym miejscu
stwierdzić, iż buraki mogą przyczynić się w dużej mierze do
kontrolowanej utraty wagi oraz wspomagają walkę z otyłością. Aby
skutecznie oczyścić i wzmocnić organizm, zalecane jest picie około
pół szklanki soku z buraków na dzień, najlepiej przed posiłkami.
Co
więcej, w okresie jesienno-zimowym warto pić sok z buraków lub
przygotowywać potrawy z burakami, ponieważ pomagają one w leczeniu
objawów grypy, anginy i przeziębienia. Co więcej, spożywanie
buraków zaleca się szczególnie osobom, jedzącym na co dzień
znaczne ilości mięsa i pieczywa. Buraki doprowadzają bowiem do
pewnej równowagi chemicznej, będącej synonimem zdrowia i
zbilansowanej diety.