Jest to przepis zmodyfikowany przeze
mnie. Podstawą do niego był przepis na biszkopta tradycyjnego,
który pochodzi od znajomej mojej mamy. Jak dla mnie –
niezawodny...odpukać!!!
Potrzebujemy:
4 jajka (L)
3/4 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki
3 łyżki ciemnego kakao (ja używam
Deco Moreno)
2 łyżki mączki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania jest dokładnie taki
jak przy biszkopcie tradycyjnym.
Z jajek oddzielić żółtka i białka.
W misce utrzeć białka z malutką szczypta soli i całym cukrem. Gdy
są sztywne dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Wyłączyć
mikser. Do masy dodać przesianą mąkę, mączkę, proszek do
pieczenia i kakao. Teraz mieszamy już łyżką, nie mikserem.
Niezbyt zamaszyście, ale dokładnie. Dno tortownicy smarujemy olejem
lub wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko dno. Pieczemy w 160
stopniach około 30-40 minut. Ważne aby do suchego patyczka.
Podane proporcje są idealne na
tortownicę o średnicy 24cm.
Taki kakaowy biszkopt może stanowić
podstawę tortów, być nasączany, przekładany masami, kremami,
maczany w śmietanie, stopionej czekoladzie....możliwości co
niemiara. Więc spróbujcie bo warto :)
Życzę Smacznego :)*
A właśnie miałam robić tort na urodziny z chęcią skorzystam z przepisu. Wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńKlaudia, dziękuję za uznanie :)
OdpowiedzUsuńBiszkopt świetnie się sprawdza jako podstawa tortu, mam nadzieję, że wyjdzie smakowity a solenizantowi/solenizantce życzę wszystkiego najlepszego i najsmaczniejszego :)
Będzie mi miło jeśli polubisz moją stroną. Rozwija się ona i przepisów jest coraz więcej :)
OdpowiedzUsuńjak będę miała wolną chwilkę na pewno wypróbuje przepis :)
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam, robi sie szybko i jest smacznie, a jakie możliwości..... :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńjako baza do większości ciast :) niezawodność biszkoptu
OdpowiedzUsuńZgodzę się z Tobą Olu :) większość ciast przygotowuję na biszkopcie i nie wiem czemu niektóre osoby sie go boją piec....
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Agatko Tobie również wesołych i spokojnych świąt i tyle pozytywnych słów na moim blogu :)
OdpowiedzUsuńCo do kokilek - ja mam z DUKA. Kupiłam 3 sztuki (róż, seledyn, żółty, piękne pastelowe kolory) po 7,90 każda ;)
Jeśli masz taką możliwość przejdź się po centrum handlowym i poszukaj promocji :) ja swoje miseczki kupuję na promocjach, bo z ciężkim sercem idzie mi wydać 20zł na jedno naczynko... A mam niesamowitą słabość do takich rzeczy! Zajdź koniecznie do DUKA i NanuNana - w DUKA czaj się na przeceny, bo można dorwać serio fajne perełki. Ten drugi to tańszy sklep ale też mają ciekawe cacka :)
Pozdrawiam!
Oleńko bardzo dziękuję za życzenia :)
OdpowiedzUsuńa ja szczerze zawsze piszę ;) blog masz suuuper:)
Dziękuję również za rady co do naczynek, tak ciężko przejść obojętnie obok takich cacuszek ;) my kobiety tak mamy, że lubimy rzeczy ładne :D a jeśli jeszcze do tego dotyczą kulinarnej sfery to fiu fiu... ;)
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do zaglądania do mnie :)
Witaj-pomysłowo i bardzo ciekawie tu u Ciebie.Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam w odwiedziny do Dobrych Czasów.Ja tu zostanę na dłużej - dodam tylko,że Twoje pomysły są fantastyczne.J.
OdpowiedzUsuńmniam :)
OdpowiedzUsuńWitaj Dobre Czasy :) Niesamowicie mi miło że tak podoba Ci się mój blog :D
OdpowiedzUsuńTo dodaje wiary, że jednak to co robie ma sens:)
Zapraszam, zaglądaj...mam nadzieję, że znajdziesz tu nie jeden przepis z którego skorzystasz. A ja z ogromną przyjemnościa zaglądnę do Ciebie :) pozdrawiam serdecznie :))))
invisiblefashion dziękuję za komentarz :) tak mniam mniam :))))
Spróbuj ;)
Bardzo podobnie robię biszkopt kakaowy, tyle że bez mąki ziemniaczanej :)
OdpowiedzUsuńDla mnie bomba :)
mufinka79
OdpowiedzUsuńNie ma to jak prosty i dobry biszkopt kakaowy :)))
myślę, że mąka ziemniaczana nadaje mu większej lekkości :)
ale to tylko moje przypuszczenia :)
Pozdrawiam serdecznie :)