sobota, 8 lutego 2014

Sernik z borówkami – bardzo delikatny ;)

Czyżby zbliżała się wiosna...? ;D
Jak myślicie?
Ja czuje ją dzisiaj w powietrzu i te piękne promienie słońca... a magnolia w ogrodzie ma pączki...
Pięknie :)
Uwielbiam czas gdy przyroda budzi się do życia po śnie zimowym, bo my budzimy się wraz z nią.

W tak piękny dzień najchętniej zjadam sernik, koniecznie z akcentem letnim.
Taaak zdecydowanie jestem serniko -maniaczką :)
Dlatego przedstawię Wam moi drodzy dziś przepis na bardzo delikatny serniczek z lekką nutką świeżości. Co na to powiecie?






















Składniki:
(forma 24cm śr. )

- 1kg sera (ja robiłam z wiaderka „Pilos” )
- 5 jajka „L”
- 1 szkl. Cukru
- 1 budyń śmietankowy
- ziarenka z laski wanilii
- 200g śmietany 18%

Wierzch:
- 250ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru
- 50 g ciemnej czekolady
- borówki (mogą być mrożone)




Wykonanie:

Gotujemy w czajniku wodę. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.C i pod kratką na której będziemy piec sernik ustawiamy naczynie z gorącą wodą.
W dużej misce miksujemy ser z śmietaną, cukrem i ziarenkami wanilii i budyniem na gładką masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera i wbijamy po jednym jajku, za każdym razem chwilkę miksując. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej masę serową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i po 5 min. zmniejszamy temperaturę do 170 st.C i pieczemy 60 min(jeśli po tym czasie środek sernika nie będzie nadal ścięty należy go piec dłużej, gdyby był zanadto zarumieniony przykrywamy go folią aluminiową). Zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia, a następnie wstawiamy na noc do lodówki.

Nazajutrz ubijamy 200ml śmietany kremówki z cukrem i rozsmarowujemy po wierzchu sernika. W kąpieli wodnej rozpuszczamy 50ml śmietanki z 50g czekolady aż masa będzie jednolita. Po lekkim ostudzeniu robimy nią wzory na śmietankowej warstwie. Brzegi sernika obkładamy borówkami. Jeśli chcecie możecie cały wierzch obłożyć ulubionymi owocami, bo naprawdę wspaniale się komponują z tym sernikiem. Ja dałam tylko tyle, bo tylko tyle niestety miałam ;)


No kochani to teraz nie pozostaje nic innego jak zabrać się do pałaszowania serniczka.
Smacznego :)




Serniki dla Miksera - edycja 1.14

12 komentarzy:

  1. Dziękuję :) i tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No pięknie, bardzo mi się podoba, a po co to naczynie z wodą w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tatianko, naczynie z wodą powoduje to, że sernik pozostaje bardzo wilgotny i taki... mazisty :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Serdecznie dziękuję, za wyjaśnienie i za wskazówkę na pewno niezwykle cenną. Z pewnością wypróbuję;))

      Usuń
  3. Bardzoooo lubię borówki i wszystko co z nimi podane. Ciasto wygląda znakomicie. :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo lubię borówki i poza tym są bardzo zdrowe ;)
      Dziękuję za miły komentarz :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  4. Wow! Wspaniały sernik :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda mega kusząco..... i profesjonalnie.
    Borówki bardzo lubię.... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się Olu, że sernik Ci się podoba :)
      Skoro lubisz borówki to na pewno by Ci smakował.
      Pozdrawiam ;)

      Usuń
  6. Cześć:) Super blog i niesamowite przepisy:) Na pewno będę z nich korzystała :)zapraszam do mnie http://agaslodziak.blogspot.com do obserwowania i komentowania :) Pozdrawiam cieplutko :) Aga
    PS obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam moją imienniczkę :)
      Milo mi Cię poznać i jeszcze milej że blog Ci się podoba i go obserwujesz. Już lecę zaglądnąć do Ciebie.
      Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kurczak orientalnie
Kulinarny Dzień Kobiet

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga. Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałaś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku. Pozdrawiam Agata :)