sobota, 13 kwietnia 2013

Aksamitny sernik pod chmurką z bitej śmietany


Dla mnie jest to ciasto IDEALNE :)
Określenie „Aksamitny” najlepiej odzwierciedla jego strukturę.
A domownicy przy każdym kęsie, aż do ostatniej łyżeczki wydawali wspaniałe „mmmmm”.
Rosłam wtedy w oczach. Ale sama stwierdzam, tak obłędnie delikatny i aksamitny sernik jadłam po raz pierwszy w życiu.
Powstał jak większość moich przepisów jako wypadkowa wielu innych przepisów z internetu.












Składniki:
1 kg drobno zmielonego sera
1 szklanka cukru
cały budyń waniliowy
6 jajek
330g śmietany 18%
16g cukru waniliowego

Na wierzch:
200ml śmietany kremówki 30%
2 płaskie łyżki cukru pudru
śmietan-fix albo łyżeczka żelatyny rozpuszczona w odrobince wrzątku
ewentualnie ozdoby/polewa czekoladowa


Przygotowanie:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Ser wyłożyć do miski, dodać budyń, cukier waniliowy i cukier, ucierać na średnich
obrotach , aż utworzą gładką masę. Następnie dodawać po 1 jajku i miksować po 30 sekund. Na sam koniec dodać po łyżce śmietanę i zmiksować na małych obrotach. Masę serową przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około godziny w 160 stopniach. Po tym czasie wyłączyć piekarnik ale przez 15 minut nie otwierać jego drzwiczek. Następnie stopniowo je uchylając studzić sernik w piekarniku. Po godzinie wyciągnąć i ostudzić zupełnie już na kratce. Następnie na całą noc wstawić do lodówki. Następnego dnia ubić śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno, na koniec dodając do niej fix, lub rozpuszczoną i ostudzona żelatynę(co ja preferuję) i wyłożyć na nasz sernik. Można ozdobić go czekoladą, ale zalecam stonowaną jej ilość aby nie zdominowała smaku sernika.
Bon Appetit moi drodzy i udanego Weakandu :))))

8 komentarzy:

  1. Mniam ,mniam :) Zjadłabym:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Duusiak dziękuję za komentarz :) Chętnie bym przesłała taką pychotę :) Polecam, przepis jest świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda na niezwykle delikatny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie prezentuje się ten sernik w połączeniu ze śmietaną:)I masz talent Agatko w dekoracjach, podobają mi się czekoladowe dodatki...

    OdpowiedzUsuń
  5. gin dziękuję za komentarz :)
    serniczek jest delikatny i naprawdę pyszniutki, jedynie ilość cukru chyba następnym razem ciut zmniejszę ;) ale to ja jestem przesłodzona chyba ostatnio, nawet kawkę mniej słodzę ;) pozdrawiam serdecznie :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Anitko, bardzo Ci dziękuję za miłe słowa :) Powiem Ci, że raz jadłam go bez śmietany i to nie to samo ;))) a czekolada w stonowanej ilości jest kropka nad "i" :)
    jak dla mnie czekoladowe ozdoby robi się łatwiej i są wdzięczniejsze niż z masy cukrowej...jak dla mnie ;)
    Pozdrowionka i uściski :*

    OdpowiedzUsuń
  7. Co do moich serników - mieszkam w Danii, i tutaj nie ma twarogu. W związku z tym używam serków typu Philadelphia - tych takich kremowych, kanapkowych. Czasami przywożę sobie twaróg z Polski - taki "prosto od krowy". Ale jak jestem w domu, zdarza mi się kupować kostki w Biedronce :) I wtedy sama mielę, i też jest pysznie. Twarogu w wiaderku nie kupowałam nigdy, więc nie umiem żadnego polecić...
    Mam nadzieję, że odpowiedź jest satysfakcjonująca :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. gin bardzo dziękuję za rady dotyczące serników :) oj marzy mi się tak twaróg wiejski.... nawet nigdy w życiu takowego nie spróbowałam jeszcze :(
    to musi być niezapomniany smak....
    dobrze, spróbuję zrobić na twarożku z kostki :)
    dziękuję i serdecznie pozdrawiam wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kurczak orientalnie
Kulinarny Dzień Kobiet

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga. Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałaś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku. Pozdrawiam Agata :)