Wielokrotnie spotkałam się z opinią,
że biszkopt jest trudnym ciastem.
Nie wiem dlaczego, ale niektórym on
ponoć się on wyjątkowo nie udaje. Na szczęście ja nie należę
do tych osób...(nie przechwalić...puk, puk w niemalowane ;) )
Pierwszego całkowicie samodzielnego
biszkopta, upiekłam mając około 9-10 lat, w sumie cały tort
zrobiłam...ale to nie ważne ;)
Wyszedł świetny i zawsze wychodzi
inaczej być nie może ;)
Dlatego chcę podzielić się z Wami
tym oto 100% pewnym i sprawdzonym przepisem.
Potrzebujecie:
4 jajka
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
2/3 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka ubić na sztywno z szczyptą
soli oraz cukrem, dodawać po jednym żółtku nadal miksując na
puch. Wyłączyć mikser. Teraz mąkę, skrobię ziemniaczaną i
proszek do pieczenia przesiewamy do jajecznej masy i mieszamy już
tylko łyżką. Delikatnie ale dokładnie. W żadnym wypadku nie
miksujemy po dodaniu mąki!!!
Dno blachy o średnicy 24 cm smarujemy
olejem, ale boków nie smarujemy. Wylewamy do niej ciasto i pieczemy
przez 30-40 minut w 160 stopniach, bez termoobiegu. Nie otwierajcie
piekarnika wcześniej niż po pół godzinie pieczenia, bo może to
spowodować, że ciasto opadnie.
Jeśli zastosujecie rady, biszkopt MUSI
się udać :)
Stanowi on wspaniałą i nie zastąpioną
podstawę to wszelkich tortów, można go przekładać różnymi
masami, obkładać owocami i tym na co tylko macie ochotę.
Z czasem na blogu pojawią się
przepisy z jego wykorzystaniem :)
Zapraszam
i Smacznego :)))
Co to za biszkopt z proszkiem do pieczenia?
OdpowiedzUsuńCały urok tego ciasta polega na braku spulchniaczy. Naucz się rzucać biszkoptem, wtedy zapomnisz o proszku.
nie mam nic naprzeciw biszkoptowi rzucanemu. Jednak nie każdy musi piec zawsze i tylko z takiego przepisu. niektóre osoby się nie odważą rzucić biszkoptem. Jak by cały świat piekł tylko wg. jednego przepisu to było by nudno... ;)
OdpowiedzUsuńJeszcze raz podkreślam każdy może piec jak chce. JA uwielbiam ten biszkopt bo jest puszysty, mięciutki, delikatny i wysoki.
OdpowiedzUsuńOsobiście wolę odrobinę proszku do pieczenia niż więcej jajek, bo osoby w mojej rodzinie muszą uważać na cholesterol. No i każde jajko to...60 gr...
Róbta jak chceta ja robię i lubię tak :)
Zrobię, zrobię nie wiedziałam, że to takie proste
OdpowiedzUsuńnaleśniki
OdpowiedzUsuńdziękuję za komentarz :)polecam spróbować upiec to ciasto, jest wspaniałą bazą do różnych mas, tortów itd.
Pozdrawiam serdecznie :)
Biszkopt wspanialy!!! Pierwszy raz robilam, rowniotki puszysty!
OdpowiedzUsuńDziękuję za tak miłe słowa i bardzo się cieszę, że ciacho się udało. Gorąco pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMi wyrósł idealnie :-) pierwszy raz robiłam ale był wspaniały :P Polecam przepis ;D
OdpowiedzUsuńCiesze się, że udał się za pierwszym razem :)
UsuńJa piekę go już od 16 lat osobiście i niezmiennie z tego przepisu :)