Ciasto to jest bardzo podobne do innego
z mojego bloga.
Niemniej jednak różni się od niego
bardzo, ale to bardzo w smaku;)
Wiadomo świeże jędrne i ogromne
truskawki kocha chyba każdy, a jeśli połączymy je z puszystą,
aksamitną masą serkową o wyraźnie waniliowym smaku, zalejemy
galaretką truskawkową, całość umieścimy na delikatnym
biszkopcie i skryjemy wewnątrz nutkę jagód...czyż nie tak smakuje
lato?
Jak dla mnie ewidentnie to ciasto jest
typowo letnim. Dzięki świeżej lasce wanilii jest niesamowicie
aromatyczne. A ja ludź używający dotychczas sklepowego cukru
waniliowego, jestem pozytywnie zachwycona prawdziwą wanilią,
pokochałam ją i pozostanę jej wierna :)
Orzeźwiające, świeże, aromatyczne i
bardzo, bardzo lekkie można zjeść wielki kawał, a za godzinkę
następny i kolejny....aż zniknie całość. W niewyjaśnionych
okolicznościach rzecz jasna ;)
No dobrze dość gadania i zachwalania.
Tak, czy siak musicie sami spróbować inaczej nie poznacie tego
obłędnego smaku ;)
Potrzebujecie:
Blat biszkopta jasnego (polecam z
tego przepisu)
ok. 120-150 g dżemu jagodowego
500g serka homogenizowanego
200ml kremówki 30%
1 galaretka cytrynowa
150ml wrzątku
laska wanilii (względnie cukier
waniliowy)
1kg truskawek
galaretka truskawkowa
400ml wrzątku
Biszkopt najlepiej upiec poprzedniego
dnia, aby porządnie ostygł przed krojeniem.
Polecam wyłożyć formę folią
spożywczą, bo galaretki lubią wyciekać, no chyba, że macie
sylikonową, albo bardzo szczelną sztukę. Biszkopt kroimy na 2
blaty i jeden umieszczamy w tortownicy. Smarujemy go dżemem
jagodowym, myślę, że sprawdzi się tutaj również mus z jagód,
albo powidła, marmolada...chodzi o przełamanie smaku jagodami.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 150ml wrzątku i studzimy. Serek
homogenizowany przekładamy do miski i wrzucamy do niego ziarenka
wyskrobane z laski wanilii. Następnie stale mieszając dolewamy
cienkim strumieniem zimną, ale wciąż płynną galaretkę. Bardzo
zimną kremówkę ubijamy na sztywno z łyżką cukru. Przekładamy
ją do masy serowej i delikatnie ale dokładnie mieszamy łyżką.
Masę wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki na około godzinę,
aby się ścięła. W tym czasie rozpuszczamy galaretkę truskawkową
w 400 ml wrzątku i studzimy ją. Na wierzchu ciasta układamy ładnie
przekrojone na pół truskawki i zalewamy je tężejącą galaretką.
Odstawiamy do lodówki na całą noc, aby wszystko się porządnie
ścięło.
Przed podaniem można ozdobić ciasto
bitą śmietaną, bądź listkami mięty. Ja jednak z tego
zrezygnowałam, bo to ciacho jest wystarczająco piękne i wspaniałe
samo w sobie.
Tak więc pozostaje mi życzyć Wam
smacznego i do następnego wpisu :)
A podany został z śmietaną i sosem czekoladowym co utworzyło świetne maziaje :)
Przepis dołączam do kilku akcji :
A podany został z śmietaną i sosem czekoladowym co utworzyło świetne maziaje :)
Przepis dołączam do kilku akcji :
Nie ma nic lepszego w upalne dni (a takie nadchodzą)niż lekkie serniki na zimno, u mnie największymi łasuchami są dzieci.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Agatko:)
Prawdziwa wanilia jest niezastąpiona :) Piękne ciacho! Pozdrawiam i dziękuję za udział w truskawkowej akcji! :)
OdpowiedzUsuńADZIU ciasto wyszło pyszne,własnie je jem :) buziaczki :*
OdpowiedzUsuńJeśli używałaś cukru waniliowego, to pół biedy - ja kupuję taki z prawdziwą wanilią, naprawdę ślicznie pachnie i smakuje odpowiednio. Ale wanilinowy to już zupełnie inna para kaloszy... Z prawdziwą wanilią nie ma nic wspólnego.
OdpowiedzUsuńCiacho wyszło Ci cudne, uwielbiam truskawy :)
Anitko jestem takiego samego zdania :) Serniki na zimno i lody..jedyne co da sie jeść w taki upał :)
OdpowiedzUsuńGorąco pozdrawiam :)
Ewa dziękuję za pochlebne słowa i bardzo mi miło, że mogłam dołączyć do Twojej akcji :) Pozdrawiam :)
Anonimowy... przyznaj się kim jesteś ? ;) Cieszę się jednak niezmiernie że ciasto smakuje :) Pozdrowionka :)
gin właśnie pokochałam wanilię :)
kiedyś człowiek robił na szybko i bezmyślnie, nie wiedząc ile traci... żadne chemiczne aromaty udające wanilię nie dorównają tej prawdziwej. Kupowałam ją wysyłkowo i bałam się czy przyjdzie jędrna i soczysta, ale jest idealna:)
Gorąco pozdrawiam :)