sobota, 6 lipca 2013

Pavlova truskawkowo waniliowa





Jest to deser wyjątkowo efektowny, wyjątkowo smaczny, słodki i baaardzo trudny do ładnego podzielenia :)
Jeszcze rok temu piekłam coś co nazywałam Pavlovą, jednak dziś wiem, że nie było nią do końca. Jednak człowiek nie mając internetu, nie mając dostępu do wiedzy jaka się w nim znajduje nigdy nie wiem do końca czy robiąc daną potrawę robi ją całkowicie dobrze. Szczególnie jest był to wypiek, bądź potrawa której nikt w rodzinie nie robił przed nim
Moja beza ówczesna była bardzo smaczna, jednak nie miała piankowego wnętrza. Wtedy nawet nie wiedziałam, że takie można osiągnąć i że takie właśnie być powinno.
Dziś jest inaczej. Wiem więcej, umiem więcej i nadal się uczę. Jestem z tego powodu bardzo szczęśliwa, bo daje mi to niesamowita satysfakcję :)

Deser/ciasto/wypiek... ? W sumie nie do końca wiem gdzie zakwalifikować Pavlową. Wiem natomiast że jest nieziemsko pyszna, słodka, ale nie mdła, rozpływająca się w ustach, piankowa, chrupka i delikatna jednocześnie. Jednym słowem obłędna :)
Wiem jeszcze jedno, będę robić ja tak często jak często znajdę sposób na wykorzystanie pozostałych z niej żółtek ;) Tym razem zrobiłam z pozostałych żółtek advocata (po raz kolejny ;) ),przepis na niego znajdziecie tutaj. Ale nie może być tak za każdym razem, bo można by w alkoholizm popaść. Choć obie rzeczy moglibyśmy wszyscy spożywać bez końca.
Niestety sezon na truskawki dobiega końca, więc jeśli chcecie Pavlową zrobić z tymi owocami to musicie się pospieszyć.





Składniki:

6 białek
300g cukru
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny, lub białego octu winnego

Dodatkowo:
600ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka cukru
ziarenka z laski wanilii
truskawki, lub inne świeże owoce



A tu w piekarniku:




Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru, nadal miksując. Na sam koniec trzeba dodać łyżeczkę skrobi i soku z cytryny i krótko zmiksować.
Na blaszce układamy papier do pieczenia i rysujemy na nim okrąg o średnicy 22-24cm (ja odrysowałam od talerza). Wykładamy na niego masę z białek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i po pięciu minutach zmniejszamy na 140st. Pieczemy 90 minut. Po 10 minutach od wyłączenia uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i tak studzimy bezę najlepiej całą noc.

Krótko przed podaniem ubijamy 600ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki, ew. z dodatkiem 1 łyżki cukru, choć nie jest on konieczny i ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Śmietanę rozsmarowujemy na bezie, a na niej układamy owoce. Podajemy od razu. 

Smacznego :)








Przepis dodaje do akcji:







Truskawkowy zawrót głowy 2013 Owoce z sadu i dzialki Desery z truskawkami

12 komentarzy:

  1. wygląda bosko:) mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko, dziękuję za miłe słowa :) polecam zrobić sobie taką Pavlovą w domku, każde owoce do niej pasują świetnie :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Wyczarowałaś Agatko prawdziwą bombę bezową z bitą śmietaną - wspomnienie dzieciństwa:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anitko kochana ciesze się, że Ci się podoba :)
      Zazdroszczę takiego wspomnienia dzieciństwa :)
      Ale pyszne to to jest. Buziaki i słonecznego dnia :*

      Usuń
  3. Agatko, bardzo pięknie wyszła Ci Pavlova :) To jeden z moich ulubionych smakołyków :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oleńko dziękuję za miłe słowa :) Ciesze się że podoba Ci się moje wykonanie ;) Też uwielbiam ten smakolyk... nawet jak nie wyrośnie jak trza to i tak smakuje ;)
      Pozdrawiam mocno i słonecznego dnia :)

      Usuń
  4. pięknoości :) pozdrawiam i zapraszam na potrawy z grilla http://www.zgrilla.pl/burgery-meksykanskie-z-grillowana-wolowina/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola dziękuję za zaproszenie, juz zaglądam i ciesze się, że podoba Ci się moja Pavlova ;)

      Usuń
  5. Piękna beza:) Z truskawkami musi być pyszna :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. domowacukierniaewy
      taaaak, zdecydowanie w połączeniu z truskawkami jest pyszna ;) również pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Wow - robi wrażenie, przymierzam się do tortu bezowego już od dłuższego czasu, kusisz ;))

    OdpowiedzUsuń
  7. Tatianko szczerze polecam to ciacho. Jest niesamowicie pyszne. Dobrze, aby miało jakiś kwaskowaty dodatek, jak np owoce, albo krem cytrusowy, fajnie przełamuje to słodycz bezy :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga. Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałaś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku. Pozdrawiam Agata :)