poniedziałek, 20 stycznia 2014

Kluski kładzione z jajkami i kiełbaską

Jest to szybkie i niedrogie danie. Które zadowoli apetyt chyba każdego i małego i dużego. U mnie w domu wszyscy za nim przepadają, szczególnie jak trzeba przygotować coś na szybko, zarówno na obiad jak i na kolację to szczerze polecam :)




Mój przepis bierze udział w akcji "Tani i syty obiad dla dwojga", stąd podane są ceny poszczególnych składników.

Składniki :
(dla 2-3 osób)

Na kluski:
Jajko – 1szt (0,2zł)
Mąka – 2 szklanki (1zł)
Woda zimna – 1,5 – szklanki
1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:
Jajka – 8-10 szt „L” (4-5zł)
2 szt kiełbaski (małe) (3zł)
Cebula – 1 szt. (0,3zł)
Olej – 1.5 łyżki (0,2zł)
sól

Ogórki konserwowe – kilka sztuk (0,5zł)

(Całkowity koszt to około 10zł a u nas taką porcją najadają się spokojnie 3 osoby, a dla 2 to jest fuul)







Przygotowanie:

W dużym garnku gotujemy wodę. W tym czasie przygotowujemy kluski. W misce mieszamy wszystkie składniki na kluski. Ciasto ma mieć konsystencję dość gęstą, ale jeszcze lekko lejącą. Tak naprawdę ciężko opisać jaką.... To trzeba samemu wyczuć, wszystko zależy od wielkości jajka, sypkości mąki itd. na pewno sami wyczujecie z czasem. Mi za pierwszym razem wyszły twarde. Ale to było już daaawno, teraz już robię je z zamkniętymi oczami i są oki :) Gotowe powinny być troszkę twardsze niż kopytka.
Gdy woda w garnku się zagotuje wsypujemy troszkę soli i kładziemy na nią malutkie kluski przy pomocy łyżki. Po wypłynięciu wszystkich klusek na powierzchnię, gotujemy je około 5minut.
Odcedzamy na durszlaku.

Cebulę bardzo drobno kroimy w kosteczkę, kiełbasę w grubszą kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę wraz z kiełbasą, chwilę przysmażamy. Następnie dodajemy rozbite jajka, odrobinę soli i mieszamy wszystko razem, smażymy do ścięcia się jaj.

W dużym naczyniu mieszamy gorące kluski z jajecznicą.
Podajemy z ogórkami konserwowymi. Do tych klusek bardzo pasuje też świeża pietruszka do posypania dania. Ja jej niestety nie miałam tym razem ;)

Jedzcie na zdrowie i smacznego :)





Tani i syty obiad dla dwóch osób!

6 komentarzy:

  1. Dziękuję za komentarz Justynko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł i rzeczywiście niedrogi....i baardzo apetycznie wygląda, by skosztować trzeba przygotować...:-)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł i rzeczywiście niedrogi....i baardzo apetycznie wygląda, by skosztować trzeba przygotować...:-)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedy spróbujesz podziel się proszę wrażeniami Olu :)
    Ciesze się, że potrawa Ci się podoba, serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Och ale mi ochotę tym prostym obiadkiem zrobiłaś. Będę musiała kiedyś przygotować :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się, że masz ochotę na ten obiadek. Jest naprawdę pyyyszny i szybki i niedrogi, a i to się liczy.
      Pozdrowionka :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kurczak orientalnie
Kulinarny Dzień Kobiet

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga. Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałaś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku. Pozdrawiam Agata :)