środa, 3 kwietnia 2013

Wiosenne chrupanie na zdrowe śniadanie ;)


Wiosno! Wiosno!
...gdzie jesteś???

Niestety ani jej nie widać, ani nie słychać...
Jedyne co można zrobić to dodać trochę wiosny na talerz, najlepiej od samego rana. Czyli od śniadania.








Tęskniąc za świeżym jedzonkiem, warzywami, owocami, ziołami, sałatami...mmmmm...
Wykombinowałam na śniadanie coś lekkiego i bardzo smacznego. Zdrowotności, jak i ciekawego smaku dodaje w nim świeżo mielone siemię lniane. Och jakie to było dobre...

Potrzebujecie:

2 kromki chlebka chrupkiego słonecznikowego/żytniego
3 łyżeczki serka kanapkowego lekkiego(np. „Turek”, albo „Bieluch”)
drobiowa wędlinka
jajko
zielony ogórek
rzeżucha
sól
łyżka ziarenek siemienia lnianego
2 łyżeczki majonezu

Polecam Wam zmielić samodzielnie siemię. Kupując już zmielone jest ono najczęściej odtłuszczone, a to właśnie te tłuszcze w nim są najcenniejsze. Możecie zmielić je w młynku do kawy.
Jajko gotujemy na twardo lub półtwardo, czyli około 5-6 minut. Już ugotowane zalewamy lodowata wodą, dzięki temu będzie się łatwiej obierało. Chlebek chrupki (a jeśli nie lubicie użyjcie pełnoziarnistego swojego ulubionego) smarujemy serkiem kanapkowym i posypujemy mielonym siemieniem. Następnie układamy plasterki ogórka, na to plasterki drobiowej wędliny i pokrojone jajko. Smarujemy majonezem, leciutko solimy i znów obsypujemy mielonym siemieniem, na samym końcu układamy rzeżuchę. Teraz pozostaje tylko delektować się wiosennym smakiem lekkich kanapek :)
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. wiosna na kanapkach! :-)) tak jak u mnie! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Magda, dziękuję za komentarz :)
    Nie ma wiosny za oknem więc trzeba ją stworzyć na kanapkach :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga. Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałaś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku. Pozdrawiam Agata :)