środa, 24 kwietnia 2013

Aromatyczny makaron z truskawkami (i czuję bliskość lata...wspomnienie dzieciństwa.)


Jest to danie które nieodzownie kojarzy mi się z dzieciństwem. Bywały dni, gdy moja ukochana mama pytała na co mam największą ochotę na obiad. Wtedy zazwyczaj wymieniałam to danie, ewentualnie rywalizowały z nim gołąbki z sosem pomidorowym i kluski na parze z roladami i ciemnym sosem. Tak te trzy dania kocham od kiedy pamiętam :)
Tak strasznie mi tęskno do tych smaków dzieciństwa...dziś nic już nie smakuje tak samo. Dziś wszędzie pełno chemicznych wypełniaczy i ulepszaczy, ale to temat na osobny post. Nie będę Was dziś tym zamęczać ;)
Najbardziej niezmienne i wspaniałe danie z dzieciństwa to właśnie makaron z truskaweczkami i słodką śmietanką....mmmm. Zachęcam Was bo jest to bardzo szybki obiad, który może być również śniadaniem, lub kolacją...jak kto woli ;)








Potrzebujecie:
250g makaronu
200g truskawek
2 łyżki suszonej żurawiny
200g śmietany 18%
1 łyżka cukru
kilkanaście sztuk pistacji niesolonych

W daniu tym najlepiej sprawdzają się makarony dość delikatne jak wstążeczki, czy kokardki, ew. świderki, ale jak lubicie inny to również nie ma przeciwwskazań ;)
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Truskawki (najlepiej świeże, ale i mrożone mogą być) myjemy i kroimy na połówki. Żurawinę zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilkanaście minut, aby zmiękła. Pistacje siekamy na średniej wielkości kawałki. Śmietanę mieszamy z cukrem. Na talerzu układamy porcję makaronu, polewamy śmietaną i układamy truskawki oraz odcedzona żurawinę. Całość posypujemy pistacjami i od razu podajemy.
Smacznego moi mili :)

Akcja Kolacja Przywołujemy wiosnę!!!

7 komentarzy:

  1. O lubię bardzo makaron z truskawkami. Niestety Mężowi nie pasuje makaron na słodko, więc rzadko taki robię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję dziewczyny za miłe komentarze :)

    Olka, zawsze można zrobić makaron na dwa sposoby ;)
    wiesz, gotujesz jeden, mężowi z jakimś kotlecikiem i sosikiem a sobie na słodko :) trzeba korzystać z sezonu owocowego ;)
    Serdecznie pozdrawiam :)

    wyrwanazkontekstu (świetna nazwa :D )
    dziękuję że to zauważyłaś, miło mi, że ci się podoba. Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam do zabawy nominowani liebster award : http://dusia-gotuje.blogspot.com/2013/04/liebster-award-wyroznienie-dziekuje.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję bardzo za nominację :)
    Niezmiernie mi miło. Na pewno odpowiem na pytania i pociągnę nominację dalej :* pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hej Witaj Agata
    Wlasnie obejrzalam Twoj blog
    Kluski z truskawkami dlugo byly w moim menu na stolowce szkolnej
    Teraz to juz tylko wspomnienie, we Francji nie jjem takich dan
    Moi chyba by nie zjedli :)
    Ale moze zobie zrobie :)
    Wydrukowalam Twoja inspiracje
    Pozdrawiam

    KJ

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj Jenna :)
    Miło mi, że zapoznałaś się bliżej z moim blogiem :)
    Czasem warto zrobić sobie taką "osóbkę" za która nam tęskno. A nóż rodzinka zechce podskubnąć...a nóż polubi ;)))))
    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kurczak orientalnie
Kulinarny Dzień Kobiet

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga. Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałaś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku. Pozdrawiam Agata :)