wtorek, 2 kwietnia 2013

Likier kawowy według mojej babci ;)


Jak żyjecie po świętach? Miło było, rodzinnie, smacznie? Jak brzuszki, najedzone a potrzeba słodyczy zaspokojona?
U mnie nie bardzo....
ale to inna bajka, tak czy siak na pocieszenie chciałam zaproponować wspaniały likier. Robi się go bardzo szybko, a pomimo tego jest obłędnie pyszny. Przepisów w internecie jest od groma, ale ten pochodzi jeszcze od mojej babci. Jak zwykle jednak minimalnie go zmodyfikowałam, na potrzeby "naszych czasów" ;) Modyfikacja jest zdecydowanie in plus.
Zachęcam Was, spróbujcie :) Zachowajcie jednak umiar w ilości, bo jest mocny :)





Składniki:
500ml mleka skondensowanego niesłodzonego
1 szkl cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżki kawy rozpuszczalnej (zaokrąglone)
500 ml wódki
3 łyżki wody

Wodę zagotowujemy i zalewamy nią kawę rozpuszczalną, mieszamy. W rondlu mocno podgrzewamy mleko skondensowane i rozpuszczamy w nim cukier i cukier waniliowy. Kiedy się rozpuści to dodajemy esencję kawową. Całość studzimy. Następnie stale mieszając trzepaczką bądź łyżką naszą kawę dolewamy do niej cienkim strumieniem wódkę. Taki likier jest gotowy do spożycia od razu, jednak najlepszy jest gdy przegryzie się choć 2-3 dni. Likier ten ma około 17-18% alkoholu, jest słodziutki, wyraźnie kawowy. Po prostu idealny :)
Polecam go zarówno solo, na osłodę dnia jak i jako polewa do deserów dla dorosłych :) Smacznego ;) Tylko nie wsiadajcie po tym za kierownicę ;)))))))




7 komentarzy:

  1. faktycznie wykonanie ekspresowe - z przyjemnością wypróbuję! - może już na sobotniego "sylwestra" po przecież zima za oknem;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Renatko, dziękuję za miły komentarz :)
    Wbrew pozorom mimo iż szybko się go robi to jest wyjątkowo pyszny. Ale szczerze polecam zrobić go już dziś, ew. jutro, jak się przegryzie nabiera charakteru. A tak... były białe Święta to i "Sylwester" być musi :D
    że też na to nie wpadłam....;)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. JestSmak dziękuję za komentarz :) Polecam bo jest super pyszny i wszyscy się mnie już pytają w domu o powtórkę :)))) to najlepszy dowód, że smakuje :)
    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy21:30:00

    Super przepis ,dziękujemy !!! Jutro zabieramy się do robienia .Chcemy jeszcze zrobić likier śmietankowy plus whisky i będzie uczta :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy14:36:00

    a może byc mleko zageszczone 7,5% ?

    OdpowiedzUsuń
  6. BOMBA!
    Bardzo prosty, a jakże efektowny przepis! :)
    Polecam wszystkim! (ja zrobiłam trochę więcej łyżeczkę więcej kawy i cukru waniliowego i 200ml więcej mleka)

    Czuję, że niedługo będzie powtórka tego likieru :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimie drogi to było dokładnie takie mleko zagęszczone 7,5% , więc jak najbardziej :)

    Mielonka :)
    Dziękuję za miłe słowa. Bardzo się cieszę, że likier sie udał i zasmakował. Dobór proporcji tak naprawdę jest wg. gustu, jak ktoś woli delikatniejszy to jak najbardziej można zrobić go tak jak Ty piszesz, a jak chce się mieć więcej % to można dać więcej alkoholu, a nawet wódkę zastąpić częściowo spirytusem.
    Gorąco pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kurczak orientalnie
Kulinarny Dzień Kobiet

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga. Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałaś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku. Pozdrawiam Agata :)