Czujecie wiosnę? Unosi się w powietrzu, Słonko nieśmiało, a czasem i śmiało zagląda zza chmur...tak długo na to czekaliśmy :) Myślę, że Wy tak samo jak ja macie lepsze nastroje, od razu świat jest piękniejszy :)
Jedynie doskwiera przesilenie, a jak mu się nie poddać? Tu pomogą jedynie witaminki;)
Dlatego moja propozycja na dziś, to surówka przed-wiosenna. Dlaczego przed? Ponieważ jest z naszych rodzimych warzyw i nie zawiera nowalijek, co do których już wiele rozbieżnych opinii spotkałam:)
Potrzebujecie:
1 duża marchewka
6 dużych liści kapusty pekińskiej
1/2 jabłka
3-4 łyżki kukurydzy
1/2 cebuli
rzeżucha
odrobina cukru opcjonalnie
sól do smaku
sok z cytryny do smaku
2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
lnianego
Wszystkie warzywa należy
porządnie umyć. Marchewkę, jabłko, cebulę obrać. Marchew i
jabłko ścieramy na tarce jarzynowej z grubymi oczkami. Kapustę
szatkujemy, cebulę kroimy w drobna kostkę i posypujemy solą, aby
zmiękła. Wszystkie składniki wrzucamy do salaterki, doprawiamy
cytryną, cukrem i oliwą. Mieszamy i zostawiamy w chłodzie na około
15 minut do połączenia się smaków. Przed podaniem posypujemy
rzeżuchom. Surówka ta pasuje niemal do każdego obiadu.
Wiosennego Smacznego :))))


Uwielbiam takie sałatki :)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia ;*
pieczarka mySia bardzo dziękuję za życzenia i komentarz :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam sałatki, surówki i ogólnie witaminki...a poza tym wszystko co słodkie :P
no prawie wszystko :D
Również miłego dnia ;*