Różne są wersje tego ciasta, zapewne
wszystkie są wspaniałe. No bo jak by miało być inaczej skoro są
połączeniem delikatnego, puszystego biszkopta i cytrynowych
orzeźwiających mas no i uwieńczenie każdy ma swoje, u mnie jest
to czekolada, czasem kokos. Swoja drogą jest to idealne ciasto na
porę wiosenną i letnią, gdy organizm domaga się witamin a my
chcemy się orzeźwić i jeść ciut lżej. Ile razy rozsmakowuję
się w nim to stwierdzam, że robię je stanowczo zbyt rzadko. Trzeba
to nadrobić ;) Dołączycie?
Przygotujcie:
Biszkopt ( polecam upiec z tego przepisu)
na masę:
1 galaretka cytrynowa
1 kostka twarogu półtłustego lub
200z serka homogenizowanego
2-3 łyżki cukru pudru
1 szklanka gorącej wody
0,5l kremówki
sok z 1/2 cytryny
nasączenie:
0,5szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
1łyżka cukru pudru
polewa (opcjonalnie):
60g deserowej/gorzkiej/ew. mlecznej
czekolady
60g śmietany kremówki
Przygotowanie:
Biszkopt pieczemy według przepisu. Po
ostudzeniu kroimy go na dwa blaty. Do tego przepisu można użyć obu
i przełożyć wtedy masą dzieląc ją na dwie porcje. Ja jednak
najbardziej lubię jak jest duuużo kremu/masy itp. więc użyłam
jednego blatu biszkopta. Blat biszkopta umieszczamy w tortownicy
wyłożonej folią spożywczą. Z podanych składników
przygotowujemy poncz i nasączamy nim ciasto. Galaretkę rozpuszczamy
w szklance wrzątku. Zostawiamy do ostygnięcia. Ser ucieramy z
cukrem. Kremówkę ubijamy i gdy jest już sztywna dodajemy do niej
ostudzoną galaretkę i utarty ser. Jeszcze chwilę miksujemy jednak
już na niskich obrotach. Masę wylewamy na biszkopt i odstawiamy do
lodówki do zastygnięcia. Gdy masa jest już zupełnie ściągnięta
możemy przygotować polewę. W tym celu łamiemy na drobne kawałki
czekoladę i wkładamy do miseczki razem z śmietaną kremówką.
Roztapiamy ją w kąpieli wodnej. Polewę przekładamy do rękawa
cukierniczego, lub foliowego woreczka i ozdabiamy nasze ciasto.
Polewa jest fajnym akcentem, jednak nie niezbędnym. Czasem jak nie
mam na jej przygotowanie czasu, czy możliwości, to posypuje wierzch
ciasta starta czekoladą, lub wiórkami kokosowymi.
Naprawdę gorąco polecam Wam to
ciasto, szczególnie na cieplejsze dni, bo wspaniale orzeźwia.
Smacznego:)))))



apetyczne ciasto! uwielbiam wszelkie cytrynowe nutki :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Uwielbiam takie piankowe desery :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;*
Ależ Agatko miłości włożyłaś w to ciasto, w podanie...:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w mojej akcji. Ciasto wygląda pysznie. Napewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńInka i Pieczarka Mysia - oj tak to ciacho jest bardzo cytrynowe i baaardzo piankowe. Dziękuję za komentarze i pozdrawiam serdecznie :)*
OdpowiedzUsuńAnitko dziękuję za zauważenie mojej misternej pracy :))) kocham moich bliskich i zawsze wkładam masę miłości w to co robię dla nich :) pozdrowionka :)*
Mania-gotowania, to ja dziękuję że mogłam wziąć udział w twojej akcji, bardzo mi przypadła do gustu, bo cytrynka to jest to ;)
Będzie mi niezmiernie miło jak wypróbujesz mój przepis. Napisz jak smakowało :) pozdrawiam serdecznie :)*
Mam wielkąochotę na to ciasto! Podzielisz sie ?:))
OdpowiedzUsuńhttp://dusia-gotuje.blogspot.com/2013/04/konkurs.html
zapraszam do konkursu !!!! :)
Duusiak :) Chętnie bym się podzieliła, ale zniknęlo w niewyjaśnionych okolicznościach ;))))
OdpowiedzUsuńzachęcam do zrobienia u siebie w domku, jest niesamowicie proste w wykonaniu a smak powalający :)
Serdecznie dziękuję za zaproszenie do konkursu i gorąco wiosennie pozdrawiam :)
Ciasto wygląda wyśmienicie! Idealne na wiosenne i letnie upały :)
OdpowiedzUsuńOla dziękuję Ci za miłe słowa i komentarz :)
OdpowiedzUsuńCiacho to jest dla mnie numerem jeden , szczególnie na upały. Koniecznie spróbuj :)
pozdrawiam serdecznie :))))
Bardzo fajny i prosty przepis :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję Twój przepis.
Pozdrawiam, tym bardziej, że obie jesteśmy Szczeciniankami :)
mufinka79
OdpowiedzUsuńWitam Szczeciniankę w moich progach :))))
Milo mi Cię gościć ;)
A sam przepis jest banalny a tak pyszny i orzeźwiający że wow. Jak ktoś chce to zawsze można więcej cytryny dodać ;))))
aż do ścisku ślinianek :P
Pozdrawiam serdecznie :)
zachwycił mnie ten przepis!! i jego piękne wykonanie również
OdpowiedzUsuńa la Gosia
OdpowiedzUsuńserdecznie dziękuję za tak miły komentarz :)
Polecam spróbować zrobić to ciacho w swojej kuchni, bo jest łatwe, a efekt końcowy powalający i orzeźwiający :)
Gorąco pozdrawiam i zapraszam częściej :)