niedziela, 21 kwietnia 2013

Cytrynowiec - piankowy puch


Różne są wersje tego ciasta, zapewne wszystkie są wspaniałe. No bo jak by miało być inaczej skoro są połączeniem delikatnego, puszystego biszkopta i cytrynowych orzeźwiających mas no i uwieńczenie każdy ma swoje, u mnie jest to czekolada, czasem kokos. Swoja drogą jest to idealne ciasto na porę wiosenną i letnią, gdy organizm domaga się witamin a my chcemy się orzeźwić i jeść ciut lżej. Ile razy rozsmakowuję się w nim to stwierdzam, że robię je stanowczo zbyt rzadko. Trzeba to nadrobić ;) Dołączycie?













Przygotujcie:

Biszkopt ( polecam upiec z tego przepisu)
na masę:
1 galaretka cytrynowa
1 kostka twarogu półtłustego lub 200z serka homogenizowanego
2-3 łyżki cukru pudru
1 szklanka gorącej wody
0,5l kremówki
sok z 1/2 cytryny

nasączenie:
0,5szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
1łyżka cukru pudru

polewa (opcjonalnie):
60g deserowej/gorzkiej/ew. mlecznej czekolady
60g śmietany kremówki

Przygotowanie:
Biszkopt pieczemy według przepisu. Po ostudzeniu kroimy go na dwa blaty. Do tego przepisu można użyć obu i przełożyć wtedy masą dzieląc ją na dwie porcje. Ja jednak najbardziej lubię jak jest duuużo kremu/masy itp. więc użyłam jednego blatu biszkopta. Blat biszkopta umieszczamy w tortownicy wyłożonej folią spożywczą. Z podanych składników przygotowujemy poncz i nasączamy nim ciasto. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku. Zostawiamy do ostygnięcia. Ser ucieramy z cukrem. Kremówkę ubijamy i gdy jest już sztywna dodajemy do niej ostudzoną galaretkę i utarty ser. Jeszcze chwilę miksujemy jednak już na niskich obrotach. Masę wylewamy na biszkopt i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Gdy masa jest już zupełnie ściągnięta możemy przygotować polewę. W tym celu łamiemy na drobne kawałki czekoladę i wkładamy do miseczki razem z śmietaną kremówką. Roztapiamy ją w kąpieli wodnej. Polewę przekładamy do rękawa cukierniczego, lub foliowego woreczka i ozdabiamy nasze ciasto. Polewa jest fajnym akcentem, jednak nie niezbędnym. Czasem jak nie mam na jej przygotowanie czasu, czy możliwości, to posypuje wierzch ciasta starta czekoladą, lub wiórkami kokosowymi.
Naprawdę gorąco polecam Wam to ciasto, szczególnie na cieplejsze dni, bo wspaniale orzeźwia.
Smacznego:)))))

Cytrynowe wypieki Przywołujemy wiosnę!!!

13 komentarzy:

  1. apetyczne ciasto! uwielbiam wszelkie cytrynowe nutki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale! Uwielbiam takie piankowe desery :)

    Pozdrawiam ;*

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ Agatko miłości włożyłaś w to ciasto, w podanie...:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za udział w mojej akcji. Ciasto wygląda pysznie. Napewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. Inka i Pieczarka Mysia - oj tak to ciacho jest bardzo cytrynowe i baaardzo piankowe. Dziękuję za komentarze i pozdrawiam serdecznie :)*

    Anitko dziękuję za zauważenie mojej misternej pracy :))) kocham moich bliskich i zawsze wkładam masę miłości w to co robię dla nich :) pozdrowionka :)*

    Mania-gotowania, to ja dziękuję że mogłam wziąć udział w twojej akcji, bardzo mi przypadła do gustu, bo cytrynka to jest to ;)
    Będzie mi niezmiernie miło jak wypróbujesz mój przepis. Napisz jak smakowało :) pozdrawiam serdecznie :)*

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam wielkąochotę na to ciasto! Podzielisz sie ?:))
    http://dusia-gotuje.blogspot.com/2013/04/konkurs.html
    zapraszam do konkursu !!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Duusiak :) Chętnie bym się podzieliła, ale zniknęlo w niewyjaśnionych okolicznościach ;))))
    zachęcam do zrobienia u siebie w domku, jest niesamowicie proste w wykonaniu a smak powalający :)
    Serdecznie dziękuję za zaproszenie do konkursu i gorąco wiosennie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto wygląda wyśmienicie! Idealne na wiosenne i letnie upały :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ola dziękuję Ci za miłe słowa i komentarz :)
    Ciacho to jest dla mnie numerem jeden , szczególnie na upały. Koniecznie spróbuj :)
    pozdrawiam serdecznie :))))

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajny i prosty przepis :)
    Na pewno wypróbuję Twój przepis.
    Pozdrawiam, tym bardziej, że obie jesteśmy Szczeciniankami :)

    OdpowiedzUsuń
  11. mufinka79
    Witam Szczeciniankę w moich progach :))))
    Milo mi Cię gościć ;)
    A sam przepis jest banalny a tak pyszny i orzeźwiający że wow. Jak ktoś chce to zawsze można więcej cytryny dodać ;))))
    aż do ścisku ślinianek :P
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. zachwycił mnie ten przepis!! i jego piękne wykonanie również

    OdpowiedzUsuń
  13. a la Gosia
    serdecznie dziękuję za tak miły komentarz :)
    Polecam spróbować zrobić to ciacho w swojej kuchni, bo jest łatwe, a efekt końcowy powalający i orzeźwiający :)
    Gorąco pozdrawiam i zapraszam częściej :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kurczak orientalnie
Kulinarny Dzień Kobiet

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga. Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałaś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku. Pozdrawiam Agata :)