To jest pyszne...
Tego nie idzie przestać jeść...
To uzależnia...
Istny obłęd...
I do tego zdrowe...
Jakieś dwa tygodnie temu kupiłam
avocado. Tak sobie czekało grzecznie w lodówce, a ja ciągle nie
mogłam się zdecydować co z niego zrobić. Kiedyś już je
próbowałam, ale z samą solą, taki ot posolony
plasterek...Dobre...ale szału nie było.
Jakoś nie zachęcał mnie widok paćki
na zdjęciach na innych blogach. No bo co może być fajnego w takiej
maziaji myślałam....
Ha !!!
Już wiem co...
Wszystko:)
Otóż od dnia dzisiejszego pokochałam
Guacamole dozgonnie i tylko wymyślam i kombinuje z czym może się
komponować najlepiej :)
Czasem zadziwia mnie jak wiele jest
jeszcze smaków do odkrycia :)
Ile dobrodziejstw rodzi nasz kochana Matka Ziemia.... :)
Potrzebujecie:
1 dojrzałe avocado
1 pomidora
3 gałązki świeżej zielonej
pietruszki
ząbek czosnku lub płaściutką
łyżeczkę sproszkowanego czosnku
sól i pieprz do smaku
odrobinę cytryny
Największa tajemnica aby Guacamole
wyszło dobre jest ponoć w tym że avocado musi być dojrzałe. Moje
widać z tego było ;)
Avocado należy obrać. Najprostszy
sposób na to, to przeciąć je na pół, do pestki . Następnie
rozdzielić połówki skrętnym ruchem, a miąższ wybrać łyżeczką.
Tak przygotowane avocado gnieciemy
widelcem ( można użyć tez blendera )i od razu skrapiacie go
cytryną aby nie ściemniało. Czosnek oraz zielona pietruszkę
bardzo drobno siekamy. Pomidora parzymy i obieramy ze skórki,
następnie kroimy w kosteczkę. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy
do smaku solą oraz pieprzem.
Wiem że zazwyczaj w przepisach
stosowana jest kolendra. Jednak ja jej nie miałam, więc wpadłam na
pomysł dodania pietruchy. Pomysł ten okazał się trafnym, zaś sam
efekt końcowy przerósł moje oczekiwania :)
Obłęd :))))
O dziwo smakuje nawet mojej mamie,
która bardzo sceptycznie podchodzi do wszelkich nowości i
wynalazków ;) a to mówi samo za siebie :)
Smacznego moi mili i dziękuję, że z
czasem zwiększa się ilość osób lubiących mojego bloga :)
Dla mnie znaczy to wiele :)
Czy wiecie że:
Avocado zawiera
- Nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas oleinowy, kwas linolowy oraz ich estry) – chronią błony biologiczne komórek, zapobiegając utracie wody – głębokie działanie nawilżające na skórę, mają działanie wspomagające układ odpornościowy. Ich zawartość jest podobna jak w oliwkach i oliwie z oliwek.
- Witaminy, mikroelementy i inne: witamina K, błonnik, potas (awokado ma więcej potasu niż średni banan!), kwas foliowy, witamina B6, C, miedź. Te składniki występują w dużych ilościach, ale ogólnie awokado zawiera w swoim składzie ponad 80 związków, w tym skwalen o działaniu chroniącym serce i aminokwasy, budujące mięśnie!Działanie odstresowujące?
Twój
organizm reaguje na stres zwiększonym
wydzielaniem hormonów stresu, ale również napięciem nerwowym,
zaburzeniami trawienia, czy zwiększonym ciśnieniem. Wyczerpuje to
bardzo nadnercza – narząd odpowiedzialny za przeciwdziałanie
stresowi. A jaką rolę pełni tu awokado?
Awokado
zawiera sporo żelaza i miedzi.
Minerały te wspomagają regenerację czerwonych krwinek i
zapobiegają niedokrwistości, jednej z najczęstszych przyczyn
ciągłego zmęczenia i niezdolności do zwalczania stresu. Ponadto
awokado wspiera funkcjonowania nadnerczy.
Udowodniono
również, że witamina B6 zawarta w miąższu owocu łagodzi
nagłe zmiany
nastroju u
kobiet, związane z napięciem przedmiesiączkowym.
Problem ze stawami?
Jeśli
masz problemy ze stanem zapalnym stawów,
włącz awokado do swojej codziennej diety! Wykazano, że zmniejsza
stan zapalny, dzięki obniżeniu wydzielania prostaglandyny PGE2 –
inicjującej odczyn zapalny w organizmie. Poza tym, owoc dzięki
bogatej zawartości przeciwutleniaczy, witamin, kwasów omega-3
wykazuje ogólne działanie chroniące nasz układ
odpornościowy.
Uwielbiam guacamole :) Zapraszam do dodania przepisu do mojej kulinarnej akcji meksykańskie Hola Mexico :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpyszności ! :)
OdpowiedzUsuńshinju
OdpowiedzUsuńWitaj :) Dziękuję za zaproszenie, nie wiedziałam, że ten przepis się nadaje do Twojej akcji. Już zaraz edytuję i ciesze się, że moge dołączyć do tej akcji. Zapraszam częściej i pozdrawiam :)
Dobre Czasy
Dziękuję Ci za tak miłe komentarze :)
Niezmiernie się cieszę, że tak Ci się podoba u mnie, aż mnie zatkało :D
Zaglądałam już do Ciebie i również masz wspaniały blog. Tematyka mądra i z przesłaniem i taki nietuzinkowy:)
Również do Ciebie będę zaglądać i zapraszam do mnie zawsze. A jak tak Ci się podoba to może polubisz mój blog? będzie mi miło :)
Serdecznie pozdrawiam :)
Monika W
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz :)
Oj tak pyszności :))))
Pozdrawiam
Bardzo świeżo i wiosennie wygląda Twoje guacamole :)
OdpowiedzUsuńPyszności!
mufinka79
OdpowiedzUsuńdziękuję Ci za miły komentarz :)
Było tak pyszne, że nie mogłam przestać jeść. Nie spodziewałam, się że avocado można tak super przyrządzić :)
Jednak opłaca sie próbować :)
Ja także zrobiłam guacamole, ale w innej wersji, zapraszam :)
Usuńdziękuję :)
Usuńbyłam, widziałam i zapisałam :)
no no Twoje guacamole jest taaakie bogate :)
koniecznie muszę kiedyś spróbować:)
pozdrowionka:)