wtorek, 7 maja 2013

Uzależniające Guacamole :)


To jest pyszne...
Tego nie idzie przestać jeść...
To uzależnia...
Istny obłęd...
I do tego zdrowe...

Jakieś dwa tygodnie temu kupiłam avocado. Tak sobie czekało grzecznie w lodówce, a ja ciągle nie mogłam się zdecydować co z niego zrobić. Kiedyś już je próbowałam, ale z samą solą, taki ot posolony plasterek...Dobre...ale szału nie było.
Jakoś nie zachęcał mnie widok paćki na zdjęciach na innych blogach. No bo co może być fajnego w takiej maziaji myślałam....
Ha !!!
Już wiem co...
Wszystko:)
Otóż od dnia dzisiejszego pokochałam Guacamole dozgonnie i tylko wymyślam i kombinuje z czym może się komponować najlepiej :)
Czasem zadziwia mnie jak wiele jest jeszcze smaków do odkrycia :)
Ile dobrodziejstw rodzi nasz kochana Matka Ziemia.... :)




Potrzebujecie:
1 dojrzałe avocado
1 pomidora
3 gałązki świeżej zielonej pietruszki
ząbek czosnku lub płaściutką łyżeczkę sproszkowanego czosnku
sól i pieprz do smaku
odrobinę cytryny





Największa tajemnica aby Guacamole wyszło dobre jest ponoć w tym że avocado musi być dojrzałe. Moje widać z tego było ;)
Avocado należy obrać. Najprostszy sposób na to, to przeciąć je na pół, do pestki . Następnie rozdzielić połówki skrętnym ruchem, a miąższ wybrać łyżeczką.
Tak przygotowane avocado gnieciemy widelcem ( można użyć tez blendera )i od razu skrapiacie go cytryną aby nie ściemniało. Czosnek oraz zielona pietruszkę bardzo drobno siekamy. Pomidora parzymy i obieramy ze skórki, następnie kroimy w kosteczkę. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Wiem że zazwyczaj w przepisach stosowana jest kolendra. Jednak ja jej nie miałam, więc wpadłam na pomysł dodania pietruchy. Pomysł ten okazał się trafnym, zaś sam efekt końcowy przerósł moje oczekiwania :)
Obłęd :))))
O dziwo smakuje nawet mojej mamie, która bardzo sceptycznie podchodzi do wszelkich nowości i wynalazków ;) a to mówi samo za siebie :)

Smacznego moi mili i dziękuję, że z czasem zwiększa się ilość osób lubiących mojego bloga :)
Dla mnie znaczy to wiele :)


Czy wiecie że:
Avocado zawiera
  • Fitosterole – odpowiadające za przeciwdziałanie stanom zapalnym,
  • Nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas oleinowy, kwas linolowy oraz ich estry) – chronią błony biologiczne komórek, zapobiegając utracie wody – głębokie działanie nawilżające na skórę, mają działanie wspomagające układ odpornościowy. Ich zawartość jest podobna jak w oliwkach i oliwie z oliwek.
  • Witaminy, mikroelementy i inne: witamina K, błonnik, potas (awokado ma więcej potasu niż średni banan!), kwas foliowy, witamina B6, C, miedź. Te składniki występują w dużych ilościach, ale ogólnie awokado zawiera w swoim składzie ponad 80 związków, w tym skwalen o działaniu chroniącym serce i aminokwasy, budujące mięśnie!


    Działanie odstresowujące?
Twój organizm reaguje na stres zwiększonym wydzielaniem hormonów stresu, ale również napięciem nerwowym, zaburzeniami trawienia, czy zwiększonym ciśnieniem. Wyczerpuje to bardzo nadnercza – narząd odpowiedzialny za przeciwdziałanie stresowi. A jaką rolę pełni tu awokado?
Awokado zawiera sporo żelaza miedzi. Minerały te wspomagają regenerację czerwonych krwinek i zapobiegają niedokrwistości, jednej z najczęstszych przyczyn ciągłego zmęczenia i niezdolności do zwalczania stresu. Ponadto awokado wspiera funkcjonowania nadnerczy.

Udowodniono również, że witamina B6 zawarta w miąższu owocu łagodzi nagłe zmiany nastroju u kobiet, związane z napięciem przedmiesiączkowym.

Problem ze stawami?

Jeśli masz problemy ze stanem zapalnym stawów, włącz awokado do swojej codziennej diety! Wykazano, że zmniejsza stan zapalny, dzięki obniżeniu wydzielania prostaglandyny PGE2 – inicjującej odczyn zapalny w organizmie. Poza tym, owoc dzięki bogatej zawartości przeciwutleniaczy, witamin, kwasów omega-3 wykazuje ogólne działanie chroniące nasz układ odpornościowy.




Zielnik Kuchenny 2013 Przywołujemy wiosnę!!! Akcja Kolacja Piechotą do lata... Hola Mexico 3

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam guacamole :) Zapraszam do dodania przepisu do mojej kulinarnej akcji meksykańskie Hola Mexico :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. witaj,ale tu u CIEBIE pięknie,zdrowo,smacznie,słodko i kolorowo.Jestem zachwycona.Jeśli pozwolisz to rozgoszczę się i pozostanę na dłużej.W wolnej chwili zapraszam w odwiedziny do Dobrych Czasów.Pozdrawiam wiosennie,dodam tylko,że Twoje fotki są bardzo ładne.J.

    OdpowiedzUsuń
  3. shinju
    Witaj :) Dziękuję za zaproszenie, nie wiedziałam, że ten przepis się nadaje do Twojej akcji. Już zaraz edytuję i ciesze się, że moge dołączyć do tej akcji. Zapraszam częściej i pozdrawiam :)

    Dobre Czasy
    Dziękuję Ci za tak miłe komentarze :)
    Niezmiernie się cieszę, że tak Ci się podoba u mnie, aż mnie zatkało :D
    Zaglądałam już do Ciebie i również masz wspaniały blog. Tematyka mądra i z przesłaniem i taki nietuzinkowy:)
    Również do Ciebie będę zaglądać i zapraszam do mnie zawsze. A jak tak Ci się podoba to może polubisz mój blog? będzie mi miło :)
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Monika W
    Dziękuję za komentarz :)
    Oj tak pyszności :))))
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo świeżo i wiosennie wygląda Twoje guacamole :)
    Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  6. mufinka79
    dziękuję Ci za miły komentarz :)
    Było tak pyszne, że nie mogłam przestać jeść. Nie spodziewałam, się że avocado można tak super przyrządzić :)
    Jednak opłaca sie próbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także zrobiłam guacamole, ale w innej wersji, zapraszam :)

      Usuń
    2. dziękuję :)
      byłam, widziałam i zapisałam :)
      no no Twoje guacamole jest taaakie bogate :)
      koniecznie muszę kiedyś spróbować:)
      pozdrowionka:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga. Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałaś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku. Pozdrawiam Agata :)