Nie ma to jak radość z odkrywania
nowych połączeń smakowych. Tym bardziej jeśli przypadną nam one
do gustu :)
Tak było tym razem :)
Po raz pierwszy usmażyłam kurczaka w
panierce z sezamu i powiem Wam, że był wspaniały.
Połączenie jego z makaronem i sosem
pieczarkowym...mmmm pychota !!!!
Danie to jest idealne na lekki obiad w tak ciepły dzień jak dziś, ale równie dobrze może być podane na kolację :) Robi się szybko a jest prze-smacznie.
Uważam, że absolutnie nie zastąpionym składnikiem jest tu zielona pietruszka, nadaje fantastycznego aromatu no i zdrowotności naszemu daniu :)
Danie to jest idealne na lekki obiad w tak ciepły dzień jak dziś, ale równie dobrze może być podane na kolację :) Robi się szybko a jest prze-smacznie.
Uważam, że absolutnie nie zastąpionym składnikiem jest tu zielona pietruszka, nadaje fantastycznego aromatu no i zdrowotności naszemu daniu :)
Przygotujcie:
250g makaronu
200g pieczarek
3 łyżki kukurydzy
1 filet z piersi kurczaka
1/2 cebuli
200g śmietany 18%
sezam
olej
mąka
sól, pieprz, czosnek sypki, papryka
słodka oraz ostra
świeża natka pietruszki
Kurczaka pokroić w cienkie plastry,
przyprawić solą, czosnkiem i paprykami, zalać łyżką śmietany i
obtoczyć go dokładnie w niej. Zostawić do przejścia. Makaron
ugotować i pozostawić w cieple. Pieczarki umyć, obrać, następnie
pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Na patelnie rozgrzać olej i usmażyć
na nim pieczarki wraz z cebulką. Później podlać je wodą i
pogotować kilka minut. Następnie zagęścić je śmietaną
wymieszaną z łyżką mąki, oraz przyprawić solą, pieprzem i
czosnkiem. Zagotować i na koniec dorzucić kukurydzę. Odstawić z
gazu.
Mięso obtoczyć w sezamie i usmażyć
na złoty kolor. Na talerz wyłożyć porcję makaronu i polać sosem
z warzywami. Wokół makaronu ułożyć wianuszek z mięska. Całość
posypać siekaną zieloną pietruszką.
Bon appetit!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz