niedziela, 5 maja 2013

Wiosenny makaron z pieczarkami i kurczakiem w sezamie :)


Nie ma to jak radość z odkrywania nowych połączeń smakowych. Tym bardziej jeśli przypadną nam one do gustu :)
Tak było tym razem :)
Po raz pierwszy usmażyłam kurczaka w panierce z sezamu i powiem Wam, że był wspaniały.
Połączenie jego z makaronem i sosem pieczarkowym...mmmm pychota !!!!
Danie to jest idealne na lekki obiad w tak ciepły dzień jak dziś, ale równie dobrze może być podane na kolację :) Robi się szybko a jest prze-smacznie.
Uważam, że absolutnie nie zastąpionym składnikiem jest tu zielona pietruszka, nadaje fantastycznego aromatu no i zdrowotności naszemu daniu :)





Przygotujcie:
250g makaronu
200g pieczarek
3 łyżki kukurydzy
1 filet z piersi kurczaka
1/2 cebuli
200g śmietany 18%
sezam
olej
mąka
sól, pieprz, czosnek sypki, papryka słodka oraz ostra
świeża natka pietruszki



Kurczaka pokroić w cienkie plastry, przyprawić solą, czosnkiem i paprykami, zalać łyżką śmietany i obtoczyć go dokładnie w niej. Zostawić do przejścia. Makaron ugotować i pozostawić w cieple. Pieczarki umyć, obrać, następnie pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Na patelnie rozgrzać olej i usmażyć na nim pieczarki wraz z cebulką. Później podlać je wodą i pogotować kilka minut. Następnie zagęścić je śmietaną wymieszaną z łyżką mąki, oraz przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Zagotować i na koniec dorzucić kukurydzę. Odstawić z gazu.
Mięso obtoczyć w sezamie i usmażyć na złoty kolor. Na talerz wyłożyć porcję makaronu i polać sosem z warzywami. Wokół makaronu ułożyć wianuszek z mięska. Całość posypać siekaną zieloną pietruszką.
Bon appetit!!!



Przywołujemy wiosnę!!! Akcja Kolacja Zielnik Kuchenny 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga. Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałaś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku. Pozdrawiam Agata :)