(Przepis rodzinny)
Składniki (z podanych składników
wychodzą 2 spore chleby):
1 kg mąki pszennej
10 dkg drożdży
3 szklanki wody
1 szklanka mleka 3,2%
1 łyżka soli
2 szklanki otrąb
3 garście siemienia lnianego
3 garście słonecznika
Wszystkie składniki powinny być
temperatury pokojowej.
Najpierw robimy rozczyn z drożdży i
cukru. Kiedy drożdże zaczną rosnąć to wszystkie składniki razem
mieszamy w misce, aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Zostawiamy
w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją
objętość. Po czym wykładamy w formy -keksówki. Kiedy znów
zacznie rosnąć, to wkładamy do piekarnika. Pieczemy 45 minut w
180 stopniach.
Dla urozmaicenia czasem część mąki
pszennej zastępuję pełnoziarnistą pszenną lub żytnią.
Chleb jest niesamowicie smaczny i
odżywczy.
Smacznego ;)
Czy wiecie, że.....
Siemię
lniane to nasiona lnu zwyczajnego stosowane jako środek leczniczy.
Płaskie szaro-brązowe nasionka maja wielkość około 2-3 mm, a po
zalaniu ich wodą stają się większe, ciemnobrązowe i pęcznieją,
otaczając się śluzem. Nasiona lnu są też wykorzystywane do
produkcji oleju roślinnego (lnianego). Produkty, w skład których
wchodzą nasiona lnu, są bogate w witaminy i składniki mineralne.
Chodzi tu przede wszystkim o obecność w nasionach lnu tak cennych
składników jak:
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT) – gwarantują prawidłową budowę tkanki mózgowej, przyczyniają się do właściwego funkcjonowania hormonów, które regulują prawidłową przemianę materii; ponadto wpływają na obniżenie cholesterolu,
- błonnik – korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego, pomagając w zaparciach, powracających biegunkach; ponadto pomaga usuwać z organizmu toksyny i gwarantuje uczucie sytości,
- witamina E – ważna przy leczeniu między innymi miażdżycy i chorób serca, gdyż jest głównym antyoksydantem i uczestniczy w dostarczaniu składników odżywczych do komórek,
- witaminy z grupy B – uczestniczą w przemianach węglowodanów, białek i tłuszczów, w wytwarzaniu czerwonych krwinek; pomagają w tworzeniu szpiku kostnego,
- magnez, wapń, żelazo i cynk.
W
zastosowaniu wewnętrznym siemię lniane (całe ziarna lub
rozdrobnione) najpierw się moczy; można też sporządzić wywar
(bezsmakowy) lub mączkę (gorzkawy posmak).
Zalety siemienia lnianego
- pomaga w nieżycie żołądka i dwunastnicy; łączy się go wówczas z innymi roślinami – dziurawcem, korzeniem prawoślazu albo korzeniem kozika lekarskiego,
- przynosi ulgę osobom, u których stwierdzono wrzody,
- pomaga powstrzymać biegunkę,
- eliminuje zaparcia,
- poprawia perystaltykę jelit,
- przynosi ulgę przy nadkwasocie,
- łagodzi dolegliwości związane ze stanem zapalnym oskrzeli i gardła (zwiększa wilgotność śluzówki),
- zapobiega wczesnym objawom demencji starczej,
- zmniejsza uczucie głodu, powodując poczucie sytości,
- przeciwdziała wzdęciom,
- ma właściwości grzybobójcze i antyutleniające,
- ma działanie podobne do estrogenu (dzięki zawartości fitoestrogenów), łagodzi objawy menopauzy i stosowany jest w profilaktyce nowotworowej,
- świetnie nawilża suche włosy, dlatego też jest stosowany jako składnik szamponów i odżywek,
informacje
o siemieniu lnianym pochodzą stąd → ( http://www.siemie-lniane.pl/ )
Świeży chlebek, świeże masełko - czego więcej na rozpoczęcie dnia? Agatko Twój chlebek prezentuje się smakowicie i taki pewnie jest w smaku:)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak Anitko :) Najwspanialej smakuje właśnie z samym masełkiem :)))) polecam, bo chleby kupne mają się nijak to domowych wypieków ;)
OdpowiedzUsuńJa kiedyś zrobilam, i mi tak jakby nie wyszedł :( Nie wiem czemu ;) Ale jeszcze kiedys sprobuje :)
OdpowiedzUsuńMożliwe, że drożdże były jakies feralne, u mnie to dość częste... już kilka ciast drożdżowych miałam niewyrośniętych ;/ nie wiem czemu, chyba dają jakiś badziew do drożdży...albo do mąki ;/ nie wiem, ale polecam kiedyś spróbować ten chlebek jest naprawdę smaczny, zdrowy i sycący :)
OdpowiedzUsuń