czwartek, 21 marca 2013

Chleb mieszany z ziarnami





(Przepis rodzinny)


Składniki (z podanych składników wychodzą 2 spore chleby):

1 kg mąki pszennej
10 dkg drożdży
3 szklanki wody
1 szklanka mleka 3,2%
1 łyżka soli
2 szklanki otrąb
3 garście siemienia lnianego
3 garście słonecznika




Wszystkie składniki powinny być temperatury pokojowej.
Najpierw robimy rozczyn z drożdży i cukru. Kiedy drożdże zaczną rosnąć to wszystkie składniki razem mieszamy w misce, aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Po czym wykładamy w formy -keksówki. Kiedy znów zacznie rosnąć, to wkładamy do piekarnika. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.
Dla urozmaicenia czasem część mąki pszennej zastępuję pełnoziarnistą pszenną lub żytnią.
Chleb jest niesamowicie smaczny i odżywczy.
Smacznego ;)

Czy wiecie, że.....


Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego stosowane jako środek leczniczy. Płaskie szaro-brązowe nasionka maja wielkość około 2-3 mm, a po zalaniu ich wodą stają się większe, ciemnobrązowe i pęcznieją, otaczając się śluzem. Nasiona lnu są też wykorzystywane do produkcji oleju roślinnego (lnianego). Produkty, w skład których wchodzą nasiona lnu, są bogate w witaminy i składniki mineralne. Chodzi tu przede wszystkim o obecność w nasionach lnu tak cennych składników jak:
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT) – gwarantują prawidłową budowę tkanki mózgowej, przyczyniają się do właściwego funkcjonowania hormonów, które regulują prawidłową przemianę materii; ponadto wpływają na obniżenie cholesterolu,
  • błonnik – korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego, pomagając w zaparciach, powracających biegunkach; ponadto pomaga usuwać z organizmu toksyny i gwarantuje uczucie sytości,
  • witamina E – ważna przy leczeniu między innymi miażdżycy i chorób serca, gdyż jest głównym antyoksydantem i uczestniczy w dostarczaniu składników odżywczych do komórek,
  • witaminy z grupy B – uczestniczą w przemianach węglowodanów, białek i tłuszczów, w wytwarzaniu czerwonych krwinek; pomagają w tworzeniu szpiku kostnego,
  • magnez, wapń, żelazo i cynk.
W zastosowaniu wewnętrznym siemię lniane (całe ziarna lub rozdrobnione) najpierw się moczy; można też sporządzić wywar (bezsmakowy) lub mączkę (gorzkawy posmak).

Zalety siemienia lnianego

  • pomaga w nieżycie żołądka i dwunastnicy; łączy się go wówczas z innymi roślinami – dziurawcem, korzeniem prawoślazu albo korzeniem kozika lekarskiego,
  • przynosi ulgę osobom, u których stwierdzono wrzody,
  • pomaga powstrzymać biegunkę,
  • eliminuje zaparcia,
  • poprawia perystaltykę jelit,
  • przynosi ulgę przy nadkwasocie,
  • łagodzi dolegliwości związane ze stanem zapalnym oskrzeli i gardła (zwiększa wilgotność śluzówki),
  • jest dobrym źródłem lecytyny (pomaga wzmocnić koncentrację i usprawnia pamięć),
  • zapobiega wczesnym objawom demencji starczej,
  • zmniejsza uczucie głodu, powodując poczucie sytości,
  • przeciwdziała wzdęciom,
  • ma właściwości grzybobójcze i antyutleniające,
  • ma działanie podobne do estrogenu (dzięki zawartości fitoestrogenów), łagodzi objawy menopauzy i stosowany jest w profilaktyce nowotworowej,
  • świetnie nawilża suche włosy, dlatego też jest stosowany jako składnik szamponów i odżywek, 
informacje o siemieniu lnianym pochodzą stąd → ( http://www.siemie-lniane.pl/ ) 

4 komentarze:

  1. Świeży chlebek, świeże masełko - czego więcej na rozpoczęcie dnia? Agatko Twój chlebek prezentuje się smakowicie i taki pewnie jest w smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie tak Anitko :) Najwspanialej smakuje właśnie z samym masełkiem :)))) polecam, bo chleby kupne mają się nijak to domowych wypieków ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja kiedyś zrobilam, i mi tak jakby nie wyszedł :( Nie wiem czemu ;) Ale jeszcze kiedys sprobuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Możliwe, że drożdże były jakies feralne, u mnie to dość częste... już kilka ciast drożdżowych miałam niewyrośniętych ;/ nie wiem czemu, chyba dają jakiś badziew do drożdży...albo do mąki ;/ nie wiem, ale polecam kiedyś spróbować ten chlebek jest naprawdę smaczny, zdrowy i sycący :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga. Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałaś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku. Pozdrawiam Agata :)