sobota, 16 marca 2013

Kurczak po chińsku z marchewkową potrawką




Dla 2/3 osób potrzeba:

2 woreczki ryżu
2 duże pojedyncze piersi z kurczaka
3 łyżki oleju
marchewka
pół papryki czerwonej
pół papryki zielonej
mała cebula
grzybki chińskie np. Mun
sos sojowy jasny
kawałek korzenia imbiru
curry, kurkuma, papryka mielona, pieprz cayenne, sól
łyżka mąki ziemniaczanej
pędy bambusa pokrojone w paseczki ( ale nie jest to niezbędne)

Grzybki Mun namoczyć w gorącej wodzie na około 15 minut. Ryż gotujemy na sypko wrzucając na wrzącą wodę. Piersi myjemy, kroimy w kostkę lub plastry. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy pokrojone w małe paseczki: paprykę zielona i czerwoną, cebulkę, starkowaną marchewkę, smażymy jeszcze przez chwilę. Podlewamy wodą(ok. 700ml), dodajemy odcedzone grzybki, pędy bambusa, sos sojowy i przyprawy. Gotujemy około 20minut. W małej ilości zimnej wody rozprowadzamy mączkę ziemniaczaną i zagęszczamy nią sos. Podajemy z ryżem, lub jak wolimy to można z makaronem. Smacznym dodatkiem będzie gotowana marchewka, na którą przepis znajdziecie
tutaj. 
Życzę smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kurczak orientalnie
Kulinarny Dzień Kobiet

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga. Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałaś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku. Pozdrawiam Agata :)