Dla 2/3 osób potrzeba:
2 woreczki ryżu
2 duże pojedyncze piersi z kurczaka
3 łyżki oleju
marchewka
pół papryki czerwonej
pół papryki zielonej
mała cebula
grzybki chińskie np. Mun
sos sojowy jasny
kawałek korzenia imbiru
curry, kurkuma, papryka mielona, pieprz
cayenne, sól
łyżka mąki ziemniaczanej
pędy bambusa pokrojone w paseczki (
ale nie jest to niezbędne)
Grzybki Mun namoczyć w gorącej wodzie
na około 15 minut. Ryż gotujemy na sypko wrzucając na wrzącą
wodę. Piersi myjemy, kroimy w kostkę lub plastry. Podsmażamy na
rozgrzanym oleju, następnie dodajemy pokrojone w małe paseczki:
paprykę zielona i czerwoną, cebulkę, starkowaną marchewkę,
smażymy jeszcze przez chwilę. Podlewamy wodą(ok. 700ml), dodajemy
odcedzone grzybki, pędy bambusa, sos sojowy i przyprawy. Gotujemy
około 20minut. W małej ilości zimnej wody rozprowadzamy mączkę
ziemniaczaną i zagęszczamy nią sos. Podajemy z ryżem, lub jak
wolimy to można z makaronem. Smacznym dodatkiem będzie gotowana
marchewka, na którą przepis znajdziecie
tutaj.
tutaj.
Życzę smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz